Bastarda Istanbulului- Elif Shafak


 

 

 

Bastarda Istanbulului de Elif Shafak

Polirom, 2007

 

Cartea descrie povestea a doua familii, una turca, Kazanci (compusa exclusiv din femei, Mustafa, singurul barbat al familiei , emigrand in SUA)si una armeano-americana , compusa din Rose ( divortata de Barsam, un armean ;care se va casatori cu un turc Mustafa Kazanci!) si  fiica sa Armanoush.Cele doua familii sunt legate prin memorie si identitate de orasul Istanbul.

Cartea e structurara pe capitole, fiecare capitol poarta denumirea unui produs alimentar sau al unui condiment( grau , scortisoara, vanilie, stafide, coji de portocale , orez alb, caise uscate,etc.) iar ultimul capitol este denumit cianura de potasiu.

Povestea incepe cu vizita Zelihai Kazanci la ginecolog pentru un avort.Luminata de Allah va renunta la avort si va da nastere unei fetite, Asya,  care va deveni ‘bastarda Istanbulului”.Curios la Kazanci este faptul ca toti barbatii familiei au murit prematur, niciunul nedepasind varsta de 41 de ani., singurul barbat al familei Mustafa  plecand in SUA.

Este un roman al memoriilor si al reintalnirilor, personajele sunt intr-o continua interdependenta , tocmai pentru a-si descoperi identitatea religioasa.Ele lupta cu trecutul parintilor si al bunicilor, raspunzand la intrebari si argumentandu-si mereu identitatea turca sau armeana. Nascuta dintr-un tata armean si crescuta de un tata turc, pentru Armanoush Tchakhmakhchian  devine absolut necesar sa-si cunoasca radacinile , pentru  a intelege esenta conflictului dintre turci si armeni, pentru a-si putea gasi propriul drum. Intr-o zi Armanoush decide sa traverseze oceanul , sa mearga pe urmele trecutului familei sale, ajungand  in  Turcia , in casa tatalui vitreg , Mustafa. Asya in schimb are o atitudine complet diferita, pentru ea trecutul inseamna durere, suferinta, secrete mistuitoare.Intre cele doua tinere se va naste o legatura speciala .

Intriga romanului este complexa , personajele sunt numeroase, colorate, savuroase.Cartea este un menaj reusit intre secrete de familie si istoria a doua culturi :turca si armeana.

Mesajul pe care il transmite Elif Shafak este ca indiferent de trecut , de conflicte , de  masacre, orori, oamenii gasesc puterea de a uita si de a merge inainte, traind in armonie. Intr-o societate cu o identitate culturala atat de bogata ca a Turciei, prejudecatile  sunt inutile.

Elif Shafak  a fost criticata pentru acest roman care descrie o pagina din istoria Turciei, destul de controversata.Turcia este o tara prinsa intre doua continente Europa si Asia, intre modernitate si traditie.Turcia este ultima sclipire a Imperiului Otoman care a dominat Orientul Mijlociu sapte sute de ani. Istoria moderna a Turciei se scrie din 1923 cand devine republica. Genocidul armean e un capitol al  istoriei Turciei , care nu poate fi dat  uitarii .De remarcat  este faptul  ca Elif Shafak a ales sa scrie  aceata carte in engleza.

Povestea   mi-a intrat in suflet , m-a facut sa visez la Turcia, la comorile ei spirituale,sa poftesc baclavale  si multe alte delicatese turcesti .

 

6 thoughts on “Bastarda Istanbulului- Elif Shafak

 1. Pare foarte ispititoare cartea. Am remarcat amănuntul cu netrecerea bărbaților din familia Kazanci de vârsta de 41 de ani, aceasta amintindu-mi de ecranizarea de către cei de la Hallmark a poveștii „Jack și vrejul de fasole” (transformând-o într-o poveste cu tente moderne) care avea, de asemenea, un laitmotiv pe tema morții la 40 de ani.

 2. Ce-ati spune daca atio intilni-o pe Elif Shafak la cea de a patra editie a Festivalului International de Literatura de la Bucuresti? 🙂 [www.filb.ro]
  Numai bine,
  Oana Boca

  • Am urmarit speech-ul ei de la TED. E absolut fascinanta, o povestitoare excelenta care te cucereste definitiv.
   Prezenta ei la filb m-ar bucura enorm si sunt convinsa ca nu numai pe mine 🙂

 3. Ce-mi place că ai pus baclavaua ca tag 🙂 De la Orhan Pamuk şi câteva călătorii am rămas şi eu fascinată de tot ce poate fi citit conex. Sunt mai mult decât o cultură, şi scriind asta zăresc comentariul de mai sus: eu aş vrea să o întâlnesc pe autoare! 🙂

 4. ”Bastarda” e una dintre cărțile mele preferate, atotcuprinzătoare (istorie, dragoste, magie, etc) 🙂 Imi pare bine ca ti-a placut si abia astept s-o vedem pe Elif la Bucuresti!

 5. Unul dintre argumentele mele pentru a citi cartea asta a fost cuprinsul, pentru ca titlurile capitolelor au nume de mirodenii si alte bunatati 😀 Mi-a placut mult „Bastarda”, personajele sunt independente si bine-conturate (autoarea le acorda atentie tuturor), povestea curge frumos, iar finalul mi s-a parut chiar imprevizibil.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s