Fata cu cercel de perla
Tracy Chevalier
Polirom , 2003
Cine este Fata cu cercel de perla?
Pornind de la celebrul tablou al lui Vermeer ,Tracy Chevalier isi imagineaza povestea din spatele tabloului, in viziunea ei povestea unei slujnice.Este o poveste a complicitatii care se naste intre pictor si modelul sau, in ciuda tuturor geloziilor pe care aceasta acceptare tacita a admiratiei o va declansa.
Tanara Griet , din cauza dificultatilor financiare prin care trece familia ei , este nevoita sa se angajeze slujnica in casa familiei renumitului portretist Vermeer.Suntem in Delft, in secolul al XVII-lea, in epoca de aur a picturii olandeze.Griet se va ocupa de gospodarie si de cei sase copii ai familiei.Dotata cu o sensibilitate pentru frumos pe care doar pictorul o va sesiza, Griet devine indispensabila pentru atelierul lui, unde reuseste sa faca curat fara a muta nimic din loc , avand o adevarata tehnica de masurare a distantelor dintre obiecte , pentru a fi sigura ca le va aseza la final in acelasi loc.
Intalnirea dintre Vermeer si Griet, prezentata in deschiderea cartii, e emblematica pentru relatia care se va stabili pe parcurs intre ei,un amestec de respect si dragoste.Pictorul, miscat de intuitia lui Griet in ceea ce priveste lumina si culorile(modul in care Griet aranjeaza legumele pentru supa in functie de culoarea si forma lor ) o va atrage spre misterioasa lume a picturii.Personal m-au incantat pasajele care descriu intalnirile dintre cei doi, intalniri pline de mister, senzualitate, admiratie si dragoste.
Ceea ce fascineaza cu adevarat e misterul cu care istoricii au decis sa inconjoare tabloul. Nu se stie daca fata pictata a fost reala sau nu, care a fost relatia dintre ea si pictor, care e semnificatia turbanului, a culorilor alese. Tot acest mister care planeaza asupra capodoperei lui Vermeer , a determinat-o pe Tracy Chevalier sa scrie cartea Fata cu cercel de perla.In 2003 aceasta carte a fost ecranizata avandu-i pe Colin Firth si Scarlett Johansson in rolurile principale.
Mi-a placut Fata cu cercel de perla pentru ca e o carte vie care iti deschide mintea si sufletul. Pe parcusul citirii cartii simteam nevoia sa privesc iar si iar tabloul.Mi-am dorit sa o vad pe Griet aranjandu-si turbanul , plimbandu-se prin atelier , pozand.
Tracy Chevalier a reusit prin aceasta poveste imaginara sa aduca o opera de arta ,in deplinatatea frumusetii sale ,in fata unui public simplu , neavizat ,fara afinitati artistice deosebite, caruia sa-i transmita emotia tabloului supranumit si Mona Lisa nordului .
Desi romanul are in prim plan celebrul tablou al lui Vermeer, realizarea acestuia, asa cum este prezentat in carte, pare o ilustrare a sentimentelor neimpartasite dintre pictor si Griet, o iubire imposibila care prinde viata intr-un tablou, dupa parerea mea,o frumoasa poveste de dragoste.
Mie mi s-a părut genial să scrii o astfel de poveste în urma unui tablou. Nu mi-a plăcut foarte mult stilul autoarei şi nu ştiu dacă aş mai citi ceva scris de ea. Adică aş mai vrea o carte, ca să mă conving, dar nu ştiu ce să aleg 🙂
„Doamna si licornul” sau „Albastru pur” 🙂
Mie mi-a placut subtilitatea cu care autoarea descrie trairile personajelor.M-a facut sa ma gandesc la povestea din spatele unui tablou , sa vad o opera de arta ca o poveste si nu ca o simpla reprezentare artistica. Nu stiu care va fi urmatoarea carte scrisa de Tracy Chevalier pe care o voi citi ,poate ne ajuta cineva cu o recomandare 🙂 ,dar cu siguranta Fata cu cercel de perla nu va fi ultima.
Foarte bine scrisa recenzia. Ca si cum as citi direct de pe bookmag 🙂
Multumesc 🙂
Eu am citit cartea acum cativa ani si mi-a placut, mi se parea ca reda bine culoarea locala (desi evident nu pot verifica :D). Am citit si „Albastru pur”, si aia e fainuta.
o sa deliberam 🙂
recunosc (cu rusine) ca eu am vazut intai filmul si apoi am aflat de carte, dar mi s-a parut interesant subiectul, desi nu-s convinsa ca as mai lua de la capat.
@Andra , multumesc de recomandari
@Oana, am notat 🙂
@dragos c 🙂
@ kadia, eu nu am vazut inca filmul , sper ca se ridica la nivelul cartii
Pingback: Recomandari din blogosfera | Blog de Carte - Serial Readers
o carte ca o pictura… scrisa in episoade traite la persoana intii, suprapuse mestesugit, urmind metoda maestrului olandez…
din pete false de culoare, cu suflet si sclipiri, artistul fascineaza cu tabloul sau. in acelasi mod, autoarea asterne lent dar captivant intimplari banale din viata unei slujnice, la care adauga scintei de iubire si de rautate lumeasca.
cartea pare scrisa cu usurinta, este usor de citit, dar surprinde prin contraste. griet (slujnica si model) este prinsa intre dragostea macelarului si iubirea(?) maestrului; sclipirea virfului de cutit si licarirea perlei… stilul este interesant prin subtilitate: transforma cartea intr-o posibila biografie a pictorului, o probabila poveste a celebrei picturi, dar in mod cert este o invitatie> trebuie sa vezi picturile lui Vermeer!
Foarte frumos comentariul tau . Se vede ca ai ramas impresionat de carte.
nu am citit-o dar ,oricum este o idee interesanta sa scrii o carte dupa un tablou.ar fi interesant ca mai multe persoane sa incerce treaba asta,dupa acelasi tablou, si sa vezi asa ce-i inspira fiecaruia aceeasi imagine.
Tabloul e foarte expresiv si cu siguranta ar genera povesti impresionante.
Si eu sint una dintre cei care au vazut filmul prima data, chiar de doua ori, dar anul trecut am citit cartea, mai mult intr-o doara, si m-am indragostit de ea. Filmul nu reda nici pe departe profunzimea relatiei dintre cei doi, felul in care se percep unul pe celalalt, cum Vermeer nu e niciodata numit, intotdeauna e he, him, his (eu am citit-o in en.) Nu am mai citit nimic de Chevalier pe urma, desi mi-am promis ca o sa.
Pingback: Ziua Internationala a Cartii | Who says we have to grow up? (Walt Disney)
Și mie mi-a plăcut cartea și cred că am găsit și fraza care rezumă cel mai bine întreg romanul: https://ellamyway.wordpress.com/2014/08/06/fata-cu-cercel-de-perla-tracy-chevalier/