Se numea Sarah- Tatiana de Rosnay


Se numea Sarah de Tatiana de Rosnay

Litera International, 2010

Prima fraza: Fetita a fost prima care a auzit bataile puternice in usa.


Cartea e structurata pe doua planuri care merg in paralel :povestea lui Sarah  Starzynski, o fetita  de 10 ani,care traia fericita in Paris , alaturi de parintii si fratele ei Michael de 4 ani si Julia  Jarmond, o jurnalista americana casatorita cu un francez. Pe masura ce povestea celor doua se  contopeste, povestea lui Sarah dispare, lasand loc unor descoperiri bulversante pentru Julia si familia sa.

Personajele sunt fictive dar totul are o baza reala, tragicul episod Vel d’Hiv, o pagina neagra in istoria Frantei.In toiul noptii evreii au fost ridicati din casele lor de catre politia franceza si trimisi in lagare de concentrare din care nu s-au mai  intors :era 16 iulie 1942 , 13152 de evrei au fost arestati in Paris si suburbiile sale, deportati si omorati la Auschwitz.

O carte care atenteaza la memoria francezilor, care isi doreste ca acest episod tragic sa nu fie dat uitarii , sa fie acceptat ca facand parte din istoria Frantei.Un omagiu adus  copiilor nevinovati disparuti in timpul Holocaustului. Cartea  este emotionanta , o citesti cu lacrimi in ochi si cu razvratire in suflet, nu ai cum sa nu te impresioneze drama prin care trece  Sarah, sentimentul de vinovatie care o va insoti de-a lungul vietii.

Tatiana de Rosnay scrie bine, are un scris care te face sa traiesti cu  adevarat povestea lui Sarah, ajungi sa regreti ca povestea s-a terminat.

In 2010 ,cartea beneficiaza de o ecranizare in regia lui Gilles Paquet –Brenner cu Kristin Scott Thomas, Niels Arestrup,Melusine Mayance.Nu am vazut inca fimul, dar sper  ca transmite povestea la fel de intens precum cartea.

E o carte care nu se povesteste , se citeste si traieste in acelasi timp.O  recomand din suflet, e cea mai frumoasa carte citita anul acesta. Plus de asta e exceptia in regula  cu cartile prea mult mediatizate .

Zakhor. Tichkah Al ( aminteste-ti. nu uita niciodata)

Reclame

6 thoughts on “Se numea Sarah- Tatiana de Rosnay

  1. Pingback: Carti pe bloguri | The Club Of Serial Readers

  2. Exista si film in cazul in care vreti sa-l vedeti.Scena unde-l gaseste pe fratiorul ei este foarte emotionanta.Oricum 10 pentru carte/10 pentru film ;).
    Tot o carte cu o poveste foarte frumoasa „Vanatorii de zmee”/the kite runner(film/carte)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s