Trestia revoltata- Nina Berberova


Trestia revoltata de Nina Berberova

Humanitas, 2006

Prima fraza: In viata fiecaruia se intampla ca dintr-o data , poarta trantita in nas sa se intredeschida, zabrelele sa se dea la o parte, nu-ul definitiv sa nu mai fie decat un poate, lumea sa se tranfigureze, un sange nou sa ne curga prin vine.Asta-i speranta.

.

O tema simpla, suferinta din dragoste , un roman scurt (84 de pagini)  dar profund .Doi indragostiti despartiti de razboi , in care el, Einar ,pleaca la Stockholm , ea ramane  la Paris.Dupa sapte ani  de scrisori fara raspuns, fara nici o veste de la Einar , e invitata la Stockholm de catre un editorul ei  suedez pentru a scrie o biografie.Are asftel sansa de a afla ce s-a intamplat cu Einar.

O carte emotionanta ce pune accent pe emotiile umane, pe dragoste, speranta, razvratire. Un indemn la demnitate in orice conditii. Trestia in bataia vantului se indoaie dar nu cedeaza niciodata, ridicandu-se mai semeata dupa  fiecare lovitura.

Fiecare om pe lumea asta  isi are al sau no man’s land, unde isi are propriul lui stapan. Exista  o viata ce se vede si o alta, necunoscuta celorlati, ce ne apartine intru-totul.Asta nu inseamna ca una este morala si cealalta nu, sau ca una este permisa si cealalta interzisa.Ci doar ca fiecare om , din cand in cand , scapa oricarui control, traieste in deplina libertate si in mister, singur sau cu altcineva, o ora pe zi, sau o seara pe saptamana, sau o zi pe luna.

Toti suntem in cautarea acestui no man’s land in care sa nu simtim nevoia sa fim altcineva decat ceea ce suntem, in care valoarea cuvantului „eu” sa fie  la rang suprem . Daca il gasim sau nu in cursul vietii depinde de capacitatea noastra de a intelege  ca viata  inseamna  suferinta si bucurie in acelasi timp.


Anunțuri

3 thoughts on “Trestia revoltata- Nina Berberova

  1. Mie mi se pare foarte fain că, deşi numele de Nina este comun în Rusia, ea are acelaşi nume ca Nina Zarecinaia din Pescăruşul lui Cehov, ceea ce o face şi mai interesantă 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s