Filosofia pentru bufoni-Pedro Gonzales Calero


Autor –   Pedro Gonzalez Calero

Titlu  –   Filosofia pentru bufoni mic tratat de rasul filosofilor

Editura – Nemira

An aparitie -2008

Daca vezi vreodata un bancher elvetian ca sare pe fereastra, sa sari si tu cu el . In mod sigur este rost de castig banesc” (Voltaire)

Nu va speriati, nu m-am apucat sa dau sfaturi despre economie,  bani, banci, bancheri, etc., sunt destui care va streseaza zilnic cu ele  😉 , dar anecdota aceasta e atat de actuala incat nu m-am putut abtine sa nu v-o prezint  .Se pare ca faima bancherilor elvetieni are radacini adanci….

Am gasit-o in cartea lui Pedro Gonzales  Calero  , Filosofia pentru bufoni mic tratat de rasul filosofilor, o carticica amuzanta, unde umorul si filosofia  se imbina pentru a starni rasul , acompaniate pe alocuri de reprezentari grafice absolut delicioase.

Pedro Gonzales  reuneste in acest volum vorbele de duh ale unor mari filosofi, dar si glumele facute pe seama acestora.Ii regasim aici pe  Socrate, Aristotel,Cicero, Platon,Diogene, Aristip,Budhha, Descartes,Voltaire, Hegel , Nietzsche, Schopenhauer si multi altii.Autorul tine sa specifice ca multe dintre aceste glume sau anecdote sunt adevarate , dar altele au fost inventate de traditia culturala intr-un anumit moment, si ca de atunci e greu sa fie separate de imaginea  filosofului respectiv. Cartea e structurata pe mai multe capitole , fiecare capitol ocupandu-se de o anumita perioada: filosofie antica, filosofie orientala, filosofie crestina, filosofie moderna si filosofie contemporana.

Se spune ca pentru Schopenhauer cea mai umilitoare insulta  ( care ii era adresata cu precadere cainelui sau , atunci cand se supara pe el ) era:  fiinta omeneasca ce esti!

Am descoperit in carte o mica prezentare a filosofiei  referitoare la “valul mayei”( nuu  , nu e al meu :)). Cum spuneau si  inteleptii indieni in Vede, idee preluata  si sustinuta de A. Schopenhauer, lumea pe care o cunoastem nu este decat o iluzie, un miraj produs de dorinta, ca adevarata lume se ascunde in spatele lumii aparente ,ca realitatea care ne apare noua nu este realitatea autentica , ci o reprezentare care se produce in mintea noastra, un val care ne acopera ochii si ne face sa vedem miraje.

Am mai adaugat un  autor pe lista de lecturi: – Arthur Schopenhauer.

Mai e nevoie sa va conving sa cititi cartea?

~~~~~~~~~~~~

Diogene avea obiceiul sa intre in teatru  dupa terminarea spectacolului, ciocnindu-se astfel de cei care ieseau. Cand a fost intrebat de ce intra impotriva curentului, el a raspuns:

-Pentru ca sa pricepeti ce am incercat sa fac toata viata.

~~~~~~~~~~

Cand un  olar l-a intrebat pe Socrate ce sa faca –sa se casatoreasca ori sa ramana burlac-inteleptul l- a sfatuit:

-Fa ce crezi, ca oricum te vei cai.

~~~~~~~~~~

Un discipol isi intreaba maestrul  unde va putea sa-l intalneasca peste o suta de ani, iar maestrul ii raspunde

-Peste o suta de ani voi fi un bou si voi paste pe malul raului.

-Si voi putea sa te urmez? l-a intrebat discipolul.

Maestrul a raspuns :

-Daca o faci , asigura-te ca am destula  iarba.

Anunțuri

One thought on “Filosofia pentru bufoni-Pedro Gonzales Calero

  1. Pingback: Leapsa: Are you a bookworm? | Mihaela Anghel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s