Tuareg -Alberto Vazquez-Figueroa


Autor :  Alberto Vazquez-Figueroa

Titlu:      Tuareg

Editura:  Polirom

An aparitie: 2005

„”Tuaregii sint un neam mandru care se conduc dupa un cod moral diferit de cel al arabilor. Ei sunt adevarati fii ai desertului si nu au rivali in ceea ce priveste supravietuirea in cele mai aspre conditii.”-Asta scrie pe coperta 4 a cartii si de altfel e si motivul pentru care am cumparat aceasta carte .Mereu ma vor fascina popoarele care isi duc viata in desert .

Cartea prezinta povestea lui Gacel Sayah, , un nobil tuareg (imohag)care detine o portiune intinsa din desert. Ca orice om al desertului  se conduce dupa legi nescrise,legi ale onoarei,  legi sfinte . Vizita a doi fugari si soldatii care ii urmaresc pe acestia  ii tulbura linistea taberei , fortandu-l sa apeleze  la la codul onoarei, acela de a-si da viata pentru a-si apara oaspetii. Pentru ca soldatii  omoara pe unul dintre oaspeti, Gacel se simte dator sa porneasca in cautarea acestora pentru a razbuna memoria celui mort. Calatoria care urmeaza este una pe viata si pe moarte,Gacel este atras in diferite intrigi politice, dar nimic nu-l poate returna din drumul sau si nimic nu-i poate domoli dorinta de razbunare.

Romanul devine si mai interesant in momentul in care Gacel se decide sa strabata pamanturile pustii de unde nimeni nu s-a intors.Un bun cunoscator al desertului, el ii va surprinde pe urmaritorii sai , atat prin puterea de sacrificiu de care da dovada , cat si prin actiunile sale neconventionale , care mentin tensiunea pe tot parcursul povestirii.

Este un roman care abunda in descrieri frumoase ale desertutui,dar care nu  plictisesc , ci dimpotriva simti legatura care exista intre Gacel , ca ultim urmas demn al tuaregilor ,si desert , desert care ii este prieten  pentru ca  stie sa-l respecte si sa-l asculte.

“Sa traiesti ca o piatra , atent sa nu faci nici o miscare ce consuma apa.Chiar si noaptea trebuie sa te misti incet ca un cameleon,si in felul asta, daca reusesti sa devii insensibil la caldura si la sete si, mai ales, daca izbutesti sa-ti invingi  panica si sa-ti patrezi calmul, ai o mica posibilitate de supravietuire”.

Mesajul cartii ar fi acela de a ne deschide ochii asupra importantei unor valori diferite de ale noastre , de a patrunde si intelege gandirea  altor popoare , de a respecta traditiile acestora chiar daca nu le intelegem in totalitate.Dincolo de codul onoarei este o civilizatie care incearca sa-si  pastreze nealterate valorile si  traditiile.

Alberto Vazquez-Figueroa a scris  o continuare a acestui roman intitulat “Ochii tuaregului”, continuare care devine cu atat mai incitanta cu cat povestea imohagului Gacel  pare sa-si fi gasit sfarsitul in paginile acestui  roman.

O lectura foarte placuta si antrenanta.

„Tuaregii infing stelele in sulita, ca sa-si lumineze drumul cu ele..”- ce poate fi mai frumos de atat?:)

One thought on “Tuareg -Alberto Vazquez-Figueroa

  1. Pingback: De pe bloguri, din nou! | The Club Of Serial Readers

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s