Omul duplicat- Jose Saramago


Autor: Jose Saramago

Titlu:  Omul duplicat

Editura : Polirom

An aparitie :2009

” sunt situatii in viata cand ne este indiferent daca pierdem la o suta sau pierdem la o mie, nu vrem decat sa aflam rapid totalul ultim al dezastrului, pentru ca apoi, daca asa ceva e posibil,sa nu ne mai gandim la chestiunea respectiva”

Citisem undeva ca pentru a intelege opera acestui scriitor trebuie sa fi familiarizat cu stilul lui literar.Nu prea intelegeam atunci la ce se refera, acum insa da: iti trebuie o minte odihnita sa poti parcurge aceasta carte (sunt multe detalii in care te pierzi) , desi povestea in sine e foarte captivanta , dar, recunosc ca am pierdut sirul de cateva ori si doar ambitia de a nu lasa prima mea carte de Saramago necitita , m-a facut sa merg pana la capat…sau poate nu am inceput seria Saramago cu cartea potrivita?

Cartea e ca  un regim de slabire: vrei sa o lasi balta de “n” ori pe zi si atunci cauti lucruri care sa te motiveze (in cazul meu sa intru si eu in randul lumii citind macar o carte de-a lui  🙂 ).

Povestea e cam asa: Tertuliano Maximo Afonso, un tanar profesor de istorie, (cam plictisit dupa parerea mea), la insistentele colegului de matematica , inchiriaza un film. Numele filmului: Perseverenta e mama succesului, titlu predestinat parca pentru actiunea  viitoare a cartii, deoarece eroului nostru numai perseverenta nu-i lipseste.Vizionand filmul are o revelatie care il inspaimanta, un personaj al filmului e o copie perfecta a sa, ceea ce ii produce lui  Tertuliano Maximo Afonso  o prabusire morala  “unul dintre noi e o greseala”.De aici incepe o lunga si obositoare  cautare a celuilalt.

Vorbele sunt diavolul, noi credem ca le lasam sa iasa din gura pe acelea care ne convin si deodata apare una care se vara printre ele, nu vedem de unde a aparut , nu fusese chemata si, din cauza acestei vorbe , de care nu rareori se intampla sa ne fie greu sa ne amintim, coaja de nuca o ia brusc in alta directie, incepem sa afirmam ceea ce inainte negam sau viceversa…” Meditand la ce spunea Saramago in citat , o sa ma abtin sa-mi dau mai departe cu parerea despre stilul lui , pana nu citesc si altceva , poate ceva mai reprezentativ pentru el.

Reclame

6 thoughts on “Omul duplicat- Jose Saramago

    • ideea duplicatului , a omului din oglinda e interesanta, dar scriiitura nu are consistenta , prea multe detalii care dau impresia de umplutura

  1. Ce coincidenţă, şi eu am citit-o de curând. Ai dreptate, nu e cartea cu care trebuie început Saramago. E riscant să faci recomandări, că oamenii reacţionează diferit la aceeaşi istorie, dar cred că „Eseu despre orbire” ar putea să-ţi placă.

  2. Eu zic ca e de vina traducerea, nu traducatorul (atentie!(: ) Citita in original e mult mai savuroasa, chiar amuzanta…te pune pe ganduri. Insa textul acela in bloc, fara pauze, e greu de tradus astfel incat sa i se pastreze pitorescul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s