Castelul de nisip- Iris Murdoch


Autor: Iris Murdoch

Titlu: Castelul de nisip

Editura: Polirom

An aparitie: 2008

Un chip de nisip

si maini de nisip

si limba in gura mi-e tot de nisip

nu mai pot sa spun nimic in apararea mea

in acest tribunal de nisip

cu lumini de nisip

grefieri de nisip

amintiri de nisip

si cineva care intoarce clepsidra.

Tot ce-am iubit s-a tranformat in nisip

tot ce-am gresit s-a transformat in nisip

si judecatorii de nisip

ma judeca

si ma condamna la moarte

pe un esafod de nisip.

Ce ar putea descrie mai bine aceasta carte decat  cuvintele magice ale marelui Paler?(ma astept la critici pentru aceasta asociere 🙂 )

Romanul Castelul de nisip prezinta povestea lui Bill Mor, profesor britanic, si a familiei acestuia , Nan si cei doi copii, Felicity si Donald. Viata lor linistita de cuplu,( cu douazeci de ani de experienta!) e bulversata de aparitia lui Rain Carter, venita in oraselul lor sa picteze portretul fostului director al scolii, Demoyte. Tot ce Bill Mor  cunoscuse pana in acel moment  se naruie,  lasandu-se vrajit de un zambet,  de o adiere a parului, un gest aparent neimportant al domnisoarei Rain. Ambitiile politice, cariera , familia, imaginea in societate toate  isi pierd importanta , Bill traind  doar pentru dragostea ei , incercand sa se reinventeze pe sine. Durerea ei era doar a unei privatiuni temporare. Pe cand a lui era pentru toate lucrurile pe care nu le va mai putea repara odata ce el distrugea.Avea sa aiba o viata noua si un univers nou.

Iris Murdoch abordeaza tema infidelitatii, intr-un mod aparte .Remarcabil cat de bine reuseste o femeie (autoarea) sa se puna in situatia unui barbat si sa descrie din perspectiva masculina , toate trairile , angoasele, starile prin care trece un barbat infidel .Tema  cartii ar putea parea banala, un barbat infidel ,dar modul in care  Murdoch  alege sa prezinte povestea, fara vulgaritate, face din aceasta carte un must read.

Bazandu-se pe fragilitatea cuplului atins de monotonie , romanul ne prezinta zbuciumul unui barbat care lupta cu oprobriul public ,pentru recastigarea, fie si doar pentru cateva momente  , a dreptului de a visa  la dragoste.

Ce m-a intrigat e ca nu stiu nici la terminarea cartii cum arata Bill Mor, era un barbat care sa provoace pasiuni?..de ce el, ca personaj central al cartii e lasat la o parte? A..si era sa uit: ce rol are tiganul nomad in toata povestea?…poate ma lamureste cineva…

Titlul romanului e foarte potrivit  pentru ideea pe care Murdoch a vrut sa o transmita cititorului, viata , vazuta ca un castel de nisip, care ti se scurge printre degete , daca nu esti suficient de intelept  sa nu cedezi tentatiilor.

N-am fost chiar in extaz! (  cum spunea danboeriu ca a fost la citirea cartii  🙂 …  sa fie asta oare din cauza ca  romanul e scris din perspectiva trairilor unui barbat?), dar mi-a deschis apetitul pentru alte carti  semnate Iris Murdoch.

Cartea se poate comanda online , de pe site-ul librariilor Humanitas , aici

Anunțuri

3 thoughts on “Castelul de nisip- Iris Murdoch

  1. Mi se pare că ai prins ideea, însă ceea ce am observat eu la romanele lui Iris Murdoch este măiestria cu care ea reuşeşte să te ţină cu sufletul la gură chiar şi când e vorba de întâmplări care, în mod normal, nu ţi-ar suscita interesul. Cred că ăsta e marele talent al scriitoarei britanice. Mi-au plăcut (în grade diferite, sigur) toate romanele pe care i le-am citit (şi sunt 5 deja, mai urmează încă 3… 🙂 ).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s