Sarutari de cinema-Eric Fottorino


Autor :    Eric Fottorino

Titlu:       Sarutari de cinema

Editura :  Trei

An aparitie: 2008

 

 

Rostul ascuns al vietii mele va fi  fost acela de a fugi de un tata prezent  si de a cauta neincetat o mama disparuta

 

  Gilles Hector si-a facut un obicei din a colinda salile de cinema din Cartierul Latin, urmarind continuu filme vechi, in cautarea mamei pe care nu a cunoscut-o niciodata. Tatal sau , un celebru fotograf de platou i-a marturisit inainte de a muri ca  el e rodul unui sarut de cinema , (de aici si titlul romanului). Este convins ca mama lui a fost actrita si a facut parte din Noul Val al Cinematografiei franceze, astfel, el dezvolta o adevarata pasiune pentru  peliculele tatalui sau, incercand sa ghiceasca enigmaticul chip al mamei dincolo de prezentele vii ale unei Romy Schneider, Catherine Deneuve, Anouk Aimée, Anna Karina, Jeanne Moreau, Emanuelle Riva, Françoise Arnoul, Françoise Dorléac. Sunt multe detalii tehnice referitoare la  lumina , cum trebuie sa fie lumina pentru a prinde exact expresia actorului, detalii surprinse  ca niste insemnari pe marginea unor pelicule.

  In periplul sau cinematografic o intalneste pe Mayliss De Carlo, o femeie pentru care va face o adevarata pasiune , care il va insoti in calatoria sa , dincolo de ecran. Din acest moment viata lui va fi impartita  intre dorinta mistuitoare de a-si gasi mama pierduta si pasiunea devastatoare  pentru noua iubita: telefoane neasteptate, parfum ramas pe o margine de carte, pe degetele barbatului, culori si locuri care amintesc de ea, week-end-uri goale.

   Cartea e impregnata de imaginea unui Paris fermecator, de o atmosfera boema , de imaginea unor mari actrite, a unor mari filme ale cinematografiei, filme cult ale cinematografiei franceze (din care eu nu am vazut decat o mica, mica… parte, am de recuperat mult 🙂 ), de carti  minunate(Salammbo, Les tigres sont plus beaux a voir, seria completa  Maigret).

  Mi-am facut o lista cu filme neaparat de vazut:Trandafirii rosii din Cairo  cu Mia Farrow, La Boulangere de Monceau de Eric Rohmer, Mes petites amoureuses de Jean Eustache, Copilul salbatic …si va invit sa cititi cartea pentru a descoperi continuarea listei  🙂

  Sarutari de cinema este o carte despre cautarea de sine, pe fondul unei  mistuitoare povesti de dragoste, intr-un fermecator decor parizian, din care totusi am simtit ca lipseste ceva: muzica, evocarea unor melodii care sa-ti imprime spiritul filmelor vazute de Gilles.

   Recomand a se citi pe acorduri de  Jean Francois Maurice:

 Deux ans deja…
Deauville n’a pas change
Toi non plus, tu sais…

C’est drole…

Toujours ce rendez-vous au dernier moment
Ils sont la, comme avant,
Les voiliers, les goelands.
J’ai ta veste sur mes epaules
Pour me proteger du vent
Mais tu ne m’as pas encore embrassee.

J’avais envie de te revoir.
Finalement, on ne s’est jamais quitte,
C’est la vie qui nous a separes

   ……………

Anunțuri

One thought on “Sarutari de cinema-Eric Fottorino

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s