Orbirea-Elias Canetti


Autor:   Elias Canetti

Titlu:    Orbirea

Editura: Polirom

An aparitie: 2008

Romanul lui Canetti il prezinta pe profesorul Peter Kien,un savant  si specialist sinolog ( el se recomanda  Kien , proprietar de biblioteca), un tip care traieste intr-o lume a lui, o lume a cartilor, pentru care dezvolta o obsesie, in care orice valoare se raporteaza la carti ( isi calculeaza chiar si averea in carti .) Ajunge sa-si creeze un univers paralel , sa-si transfere cartile intr-o  biblioteca virtuala , in propria minte, pe care o incarca si descarca in fiecare zi, ajutat la un moment dat  si de Fischerle ,un pitic cocosat(  un alt personaj al cartii ,care   vine si el cu obsesia lui, aceea de a ajunge campion la sah,  in fata caruia sa se plece toti).

 Un om  cu tabieturi , un neadaptat la realitatea inconjuratoare, Kien, in orbirea lui ,ii crede pe ceilalati capabili sa iubeasca cartile la fel de mult ca si el. Cand descopera la Therese , menajera lui, o cat de mica afinitate pentru carti (manusi albe si coperta pentru carte!), la care el nu se gandise,are o revelatie si o cere de nevasta, asigurandu-si prin aceasta casatorie de fapt siguranta cartilor. Priveste  felul de a fi al oamenilor, observa telurile actiunilor lor, verifica in ce isi gasesc satisfactia.Cum se poate ascunde un om! Cum se poate ascunde un om!

Therese e o parvenita, o fata batrana ( care se crede de 30 de ani) a carei obsesie (pentru ca suntem intr-o carte unde nu ducem lipsa de ele) este sa fie dorita de barbati  ,  iar dupa ce ajunge sotia lui Kien , singurul ei gand e cum sa puna mana pe toata casa si biblioteca lui , pana cand il arunca in strada. Fiecare dintre cei doi dezvolta o obsesie pentru carti ,dar din motive diferite: Kien , pentru ca alt univers nu cunoaste, iar Therese pentru valoarea lor.

Am cautat pe tot parcursul  cartii   sa ma  atasez de un  personaj , sa pot zice „uite , exista un om perfect normal in cartea asta” , dar am ajuns la final si am constatat ca nu  pot zice acest lucru, toate personajele sufera de o anumita forma de dementa.

 Orbirea care caracterizeaza personajele cartii nu e una fizica , ci mentala, toti sunt orbi fata de realitatea din jur , in schimb fiecare isi urmareste obsesiv realitatea, din  perspectiva obsesiei si nebuniei proprii.

Lumea vazuta de Canetti este o lume dezumanizata, meschina, in care obsesia, ca forma de evadare din realitate,  este amplificata continuu .Impresia pe care ti-o lasa  cartea e foarte puternica, simti mila, furie , teama, te emotioneaza si te revolta naivitatea lui Kien. Precizia  cu care Canetti descrie starile de nebunie ale personajelor, ajung sa-ti zdruncine serios propria realitate de cititor , împing la dezagregare până şi caracterul cel mai ferm cu putinţă, dupa cum spunea insusi Canetti.

Este de mentionat titlul in franceza al romanului, si anume Autodafe, cu trimitere la momentul final al cartii, cand Kien da foc bibliotecii sale, in care isi investise toata averea, energia, viata. Kien rememoreaza arderea bibiliotecii din Alexandria, si altor carti valoroase ,in  Evul Mediu, carti  considerate eretice.Sa distrugi asltfel cultura unui popor mi se pare un lucru inacceptabil.

Orbirea   lui Canetti  e o carte care se cere citita si recitita, pentru a ajunge sa o intelegi la adevarata ei complexitate .

Anunțuri

6 thoughts on “Orbirea-Elias Canetti

  1. @dragos , cartea e mult prea profunda , impresionanta sub aspectul diversitatii mesajelor, fiecare pagina a cartii tramsmite ceva, pentru ca urmatoarea sa contrazica… din punctul asta de vedere, intr-adevar ,e nevoie ca unele impresii sa se sedimenteze , cum spuneai tu. Ca iubitor de carte, te recunosti in anumite situatii , ai aceleasi deprinderi ca si Kien ,cand vine vorba de carti, dar , apoi iti doresti sa nu ai nimic asemanator acestui personaj…sa te detasezi, si tocmai asta nu te lasa cartea sa faci, ci te atrage si te afunda mai mult si mai mult…

  2. Orbirea , lui Canetti , ne produce o angoasa , ne vibreza incontrolabil . ” din prima ” ne felicitam ca n-avem nimic din orbirea personajelor …. si totusi !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s