Femeia interzisa – Malika Mokeddem


Titlu:   Femeia interzisa

Autor:  Malika Mokeddem

Editura:  IBU Publishing

An aparitie:  2009

Femeia interzisa nu este o fictiune, ea pleaca de la drama  autobiografica a scriitoarei Malika Mokeddem , nascuta la Kenadsa, un satuc algerian tipic, in desertul Sahara. Provenind dintr-o familie de nomazi analfabeti , hotaraste sa plece in Franta pentru a  deveni  medic.

La fel procedeaza si Sultana , personajul central al cartii, nascuta intr-un ksar( un sat traditional din pamant). Drama incepe in momentul in care decide sa se reintoarca in tara sa natala, motivul fiind moartea unui fost iubit, doctorul Yacine.Gaseste o tara terorizata, in care fiecare banuieste pe fiecare, iar femeia e inexistenta ca si statut in societate, cu atat mai mult cu cat ocupa si o functie care este accesibila doar barbatilor, aceea de medic. Neincrederea cu care este primita , atacurile care au loc asupra ei , nu o descurajeaza deloc si decide sa lupte pentru a-si afirma statutul  de femeie libera, lucru greu acceptat intr-un mediu islamic.

Femeia interzisa este si o poveste de dragoste intre Sultana si Vincent , un francez aflat in cautarea femeii care ii donase un rinichi, salvandu-i astfel viata.

Tulburatoare este insa descrierea micutei Dalila ,o fetita,  care in ciuda varstei a adunat in ea toata intelepciunea unui popor, dar si tristetea unui copil care stie ca are un destin prestabilit de legi absurde ” …poti sa pleci si sa vii cand vrei tu. Nu ai pe nimeni care sa te marite bessif  si sa te opreasca sa inveti, poti sa mergi sa-ti gasesti locul pe care il vrei tu.Pentru ca fetele sa se intoarca aici, ar trebui ca toti tatii si toti fratii sa moara„.

N-am vazut niciodata marea.N-am vazut niciodata copacii inflorind.N-am vazut niciodata primavara.Samia spune ca primavara in desert nu-i decat vant de nisip.Spune ca oamenii de aici nu se pot schimba , pentru ca , in fiecare an, vantul de nisip ii ingroapa, pe cand ceilalti traiesc o noua primavara.”

Dalida e un copil care crede ca daca inchide ochii face ca lumea cu toate problemele ei sa dispara…ce frumos refugiu!

Femeia interzisa este o carte dramatica, care prezinta conditia femeii intr-o tara in care nu i se recunoaste nici un drept, unde femeia trebuie sa poarte mereu privirea plecata si unde violenta indreptata impotriva ei e un lucru obisnuit in comunitate,unde  injuriile la adresa femeii se prezinta ca „ un deliciu” al vietii barbatilor.

Ma intrebam citind cartea daca as putea trai asa. Cu siguranta nu!..nu as putea fi o „femeie interzisa” .

Merita citita pentru ca iti o ofera o  perspectiva reala asupra vietii femeii in societatea islamica.

Puteti comanda online  cartea „Femeia interzisa” de pe site-ul librariilor Humanitas, aici

Anunțuri

2 thoughts on “Femeia interzisa – Malika Mokeddem

 1. Iti recomand si „Ma numesc Salma” dar si cartea de la Cotidianul „La portile Moscheei” , fac parte din aceeasi categorie.

  • Msk de recomandari 🙂
   „La portile moscheei” o am dar nu am citit-o (poate acum ma apuc sa „decimez” si colectia de la cotidianul din care am citit prea putine, desi le-am cumparat) ;
   ” Ma numesc Salma” e pe lista de cumparaturi ( daca citeste sotul , nu e adevarat nu mai cumpar carti! :))
   glumesc desigur!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s